Κατα το χρόνο υλοποίησης του προγράμματος του εκπαιδευτικού ομίλου για τη μουσική κατασκευάστηκαν  από τους μαθητές που συμμετείχαν στον ομιλο μουσικά όργανα με ανακυκλώσιμα υλικά. Παραθέτουμε παρακάτω οδηγίες κατασκευής τους:

ΚΙΘΑΡΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗ

Σε οποιαδήποτε παραλληλόγραμμη συσκευασία (κουτί από πλαστικό, χαρτί, κτλ) μπορούμε να προσαρτήσουμε λάστιχα και να τα χορδίσουμε. Η πολυστερίνη έχει την ιδιότητα να σταθεροποιεί το λάστιχο στο χείλος του κουτιού δίνοντας διάρκεια στο χόρδισμα. Παίζουμε είτε τσιμπώντας τα λάστιχα, είτε χτυπώντας τα με ένα πλαστικό κουταλάκι.  

ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΟΧΕΙΑ

Περιτριγυρίζουμε το δοχείο μία φορά με τη μεμβράνη φροντίζοντας να μη την τσαλακώσουμε. Επαναλαμβάνουμε τουλάχιστον τέσσερις φορές, διώχνοντας κάθε φορά με το δάχτυλό μας τον αέρα, κολλώντας καλά κάθε νέα επιφάνεια. Τεντώνουμε καλά, τραβάμε από την κορυφή προς το τοίχωμα και χρησιμοποιούμε άστιχα για να τη στερεώσουμε. Κόβουμε όση μεμβράνη περισσεύει, προσεκτικά κάτω από το λάστιχο στερέωσης.

ΤΥΜΠΑΝΟ ΝΕΡΟΥ

Μπορούμε να κατασκευάσουμε τύμπανα νερού από διάφορα υλικά, καθώς παίζουμε με τον αέρα στο ενδιάμεσο. Περνώντας ένα ζεύγος λάστιχα στα οποία ανάμεσα στερεώνουμε το ανοιχτό μέρος, έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε πολλά δοχεία που σε άλλη περίπτωση δε θα στέκονταν στην επιφάνεια του νερού. Στόχος μας είναι να κλείνει μεν το στόμιο από το νερό και να εγκλωβίζεται ο αέρας, αλλά να μη βυθίζεται πολύ το δοχείο στο νερό. Οι παραλλαγές σε μεγέθη, υλικά και συνδυασμούς που μπορούμε να κάνουμε είναι πάρα πολλές.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ GUIROS (ΞΥΣΤΡΕΣ)

Με την κατασκευή αυτή συνδέουμε δύο μπουκάλια νερού με ομοιόμορφες πυκνές αυλακώσεις, χρησιμοποιώντας ένα σύμπλεγμα από τέσσερα ξυλάκια και λάστιχα. Έτσι τα μπουκάλια βρίσκοντας στον «αέρα» και δεν τα ακουμπάμε, γιατί κρατάμε από τα ξυλάκια το όργανο. Αυτό μας εξασφαλίζει πλούσιο ήχο γιατί τα μπουκάλια δονούνται ελεύθερα, χωρίς τα χέρια μας να κόβουν τον ήχο.

ΖΕΥΓΑΡΙ ΚΟΥΤΑΛΙΑ

Η κατασκευή είναι απλή, καθώς σφίγγουμε αντικριστά δύο κουτάλια με τα κοιλώματα προς τα έξω πάνω σε ένα κύπελλο πολυστερίνης. Είναι σημαντικό τα κοιλώματα να καταλήγουν σε μια μικρή εύλογη απόσταση περίπου ενός εκατοστού, ώστε εύκολα να ενώνονται με την κίνηση των δακτύλων μου.

ΖΙΛΙΑ

Προετοιμάζουμε τέσσερις μερίδες γάλακτος ανοίγοντας μικρές τρύπες στο κέντρο. Δένουμε έναν κόμπο σε τέσσερα λάστιχα φροντίζοντας από τη μία μεριά να μένει τόσο λάστιχο, ώστε να περνούν τα δάχτυλά μας από μέσα. Περνάμε τα λάστιχα στις μερίδες αφήνοντας τον κόμπο από μέσα, ώστε να σταθεροποιηθούν.

ΣΤΡΑΚΑ

Χρησιμοποιούμε μία μερίδα γάλακτος και έχουμε στρίψει ένα λαστιχάκι διπλά περασμένο γύρω από τη συσκευασία. Στο κάτω μέρος βουλιάξαμε ελαφρά τον πάτο για να στερεωθεί το λάστιχο. Ένα κομμάτι σπίρτο χρησιμεύει για έλασμα (αφού του αφαιρέσαμε τη μύτη).