“Υποστηρικτικό υλικό για τη διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας” είναι ο τίτλος του πρώτου πανελλαδικού σχολικού εγχειριδίου διδασκαλίας που εξέδωσε η Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτας και την Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών.

Πρόκειται για ένα έγχρωμο βιβλίο, 192 σελίδων, με 31 ενότητες, που ξεκινά δίνοντας ιστορικά στοιχεία από την προϊστορία ως την Κατοχή και την Απελευθέρωση του ν. Σερρών.

Βασίζεται στα αναλυτικά προγράμματα της Πολιτείας για τη διδασκαλία της ιστορίας και έχει στόχο την παιδαγωγική χρήση των ιστορικών πηγών, παραθέτοντας πληθώρα ιστορικών πηγών από επιστολές, πρωτοσέλιδα, προκηρύξεις, έγγραφα, διηγήματα, και φωτογραφίες.

Είναι ένα βιβλίο που φέρνει στο επίκεντρο τη “μικροϊστορία” από στιγμές της καθημερινότητας, της λαϊκής παράδοσης, τον τρόπο ζωής απλών ανθρώπων, τα παραδοσιακά παιχνίδια και επαγγέλματα, τους μύθους και τις παραδόσεις, παραθέτοντας παράλληλα το συσχετισμό μεγάλων ιστορικών γεγονότων και προσωπικοτήτων με την πορεία του τόπου.

Ιστορικός σύμβουλος της έκδοσης είναι ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, επίκουρος καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του ΑΠΘ. Το εγχειρίδιο εκδόθηκε υπό την αιγίδα και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού και συγγραφείς του είναι οι εκπαιδευτικοί: Βαρσάμη Ευαγγελία, Γαλάνη Βασιλική, Γκένιος Ανδρέας, Ζαπρούδης Ζαφείρης, Κολλιόπουλος Δημήτριος, Κυριαζίδης Σπύρος, Λασπάς Αναστάσιος, Πούλιος Ιωάννης, Σιαμάγκας Δημήτριος και Τσικαλάς Θεμιστοκλής.

Η φιλόλογος Χρυσάνθη Παλάζη είχε τη φιλολογική επιμέλεια και οι Χαράλαμπος Βουρουτζίδης και Γιάννης Τσαρούχας τις ιστορικές διορθώσεις, ενώ η Unesco Σερρών παρείχε την επιστημονική υποστήριξη.

Το βιβλίο, που απευθύνεται στις μεγάλες τάξεις του δημοτικού σχολείου και την πρώτη γυμνασίου, έχει τυπωθεί σε 6.000 αντίτυπα και πρόκειται να διανεμηθεί στους μαθητές και τους δασκάλους κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

“Είμαι πολύ περήφανος για το επίτευγμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών” δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο προϊστάμενός της Χρήστος Κρυστάλλης, επισημαίνοντας ότι “η γνώση της τοπικής ιστορίας οδηγεί τους μαθητές στη σωστή διαχείριση τους μέλλοντός τους”.

Η επίσημη παρουσίαση του εγχειριδίου θα πραγματοποιηθεί από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σερρών, την ερχόμενη Δευτέρα (20/5) στις 20.00, σε ειδική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών.

(Από την εφημερίδα "Ανεξάρτητος": https://www.anexartitos.gr/2013/05/18/scholiko-vivlio-gia-tin-topiki-istoria-sta-dimotika-kai-gymnasia-ton-serron/?fb_source=pubv1 )

Το υλικό του βιβλίου δημιουργήθηκε το σχολ. έτος 2011-12. Τέσσερις από τους συγγραφείς που υπηρετούσαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών "Κων/νος Καραμανλής" συμμετείχαν στη συγγραφή του. Οι: Βαρσάμη Ευαγγελία, Γαλάνη Βασιλική, Κυριαζίδης Σπύρος και Πούλιος Γιάννης.