Διαδικτυακές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821_Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών Κ. Καραμανλής

 

 

Το Πειραματικό Δημ Σχολ Σερρών Κ. Καραμανλής συμμετέχει στην επέτειο των 200 χρόνων από τον σημαντικότερο σταθμό στη νεότερη Ελληνική ιστορία: την κήρυξη του Αγώνα για εθνική ανεξαρτησία που οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους .

Επιδίωξή μας είναι, με την ευκαιρία της συμβολικής επετείου των διακοσίων ετών από την Επανάσταση, να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον εαυτό μας, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Να την παρουσιάσουμε ως αυτό που είναι: ένα κράτος σύγχρονο, δημοκρατικό, νεωτερικό, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, την οποία πάντα φωτίζαμε και από την οποία πάντα φωτιζόμασταν.

 

 

Και αυτό θα το κάνουμε όλοι μαζί, με αυτοπεποίθηση, αλλά και με αίσθηση του μέτρου. Σεβόμενοι την Ιστορία μας, τιμώντας τους ανθρώπους μας, αναδεικνύοντας τις αρετές μας, αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες μας και περιγράφοντας το μέλλον μας.

 

Την εκδήλωση προλογίζουν:

Ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του 4ου ΠΕΚΕΣ Κ. Μακεδονίας: Πράμας Χρήστος


    Ο Διευθυντής του Πειραματικού Δημ. Σχ.: Κυριαζίδης Σπυρίδων

Μπορείτε να δείτε:


    1.Θεατρική παράσταση από τους/τις μαθητές/τριες της Στ΄τάξης


    2.Χορωδία από τους μαθητές της Ε΄και Στ΄ τάξης
        Άκρα του τάφου σιωπή (Ελεύθεροι πολιορκημένοι)
        Ο Θούριος του Ρήγα Φερραίου Βελεστινλή
        Ο θούριος του Εμμανουήλ Παπά
        Ένα παλικάρι 20 χρονών (Γκιούλ μπαξέ - παραδοσιακό)
        Τα 12 ευζωνάκια (παραδοσιακό)
        Το κόκκινο ποτάμι (Ελεωνόρα Ζουγανέλη)
        3.Θέατρο Σκιών
            1.«Ο Καραγκιόζης και η επανάσταση του 1821»

Η εκδήλωση περιλαμβάνει

«Παιδομάζωμα – Ένα γενναίο ελληνόπουλο»

Η προετοιμασία της θεατρικής παράστασης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της λειτουργίας του ομίλου «Θέατρο στο σχολείο». Στην παράσταση συμμετέχει και ο μαθητής της Γ΄ τάξης Γεώργιος Αποστολίδης.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Σκηνοθεσία και επιλογή κειμένων: Αγοραστός Κωνσταντίνος

Σκηνικά:Λεπτοκαρίδου Ελισάβετ


Τα τραγούδια με τη σειρά που ακούγονται

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός:

Χορωδία και τραγούδι: Ματινόγλου Ελένη


Φέτος, γιορτάζεται η συμπλήρωση των 200ων χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Με μεγάλη χαρά και περηφάνια σας παρουσιάζουμε την παράσταση θεάτρου σκιών που ετοίμασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ1 τάξης. Το σενάριο της παράστασης δουλεύτηκε ομαδικά στο μάθημα της Γλώσσας και βασίζεται στο παραδοσιακό παραμύθι "Κουτσουλίτης μάγειρας". Συνδυάζει δηλαδή δύο στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς: το λαϊκό παραμύθι και το θέατρο σκιών. Ο Καραγκιόζης με την παρέα του ετοιμάζονται για την Επανάσταση, ώσπου αντιλαμβάνονται ότι φέτος είναι η επέτειος, γεγονός που αποτελεί μια καλή αφορμή για εορτασμούς.

Παρά την πανδημία και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, οι μαθητές/τριες κατάφεραν να κάνουν τις πρόβες τους, να δουν στην πράξη πόσο σημαντική είναι η συνεργασία για την ολοκλήρωση μιας προσπάθειας  και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να σας προσφέρουν την ευκαιρία να χαρείτε τη δουλειά τους.   

Ο Καραγκιόζης και ο Μπαρμπα-Γιώργος πρωταγωνιστούν στην σύντομη αυτή παράσταση που δημιουργήθηκε από ομάδα μαθητών της Δ1 τάξης, με θέμα και πάλι την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αναγνωστίδου Μαρία

Χορηγοί της εκδήλωσης: Σύλλογος Γονεών Πειραματικου Δημ. Σχολ. Σερρών, Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ν. Σερρών