Συμμετοχή της θεατρικής ομάδας της Στ τάξης στη Διεθνή Μαθητική Συνάντηση Αρχαίου δράματος "Ολυμπία εν Δίω"

dion

 

 

Η θεατρική ομάδα της Στ τάξης του σχολείου μας επιλέχθηκε για να παρουσιάσει τη γνωστή κωμωδία του Αριστοφάνη «Ο Πλούτος»   στη Διεθνή Μαθητική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος ¨Ολύμπια εν Δίω¨ στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, την ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, που βρίσκεται στην Πιερία.

 

Περίληψη του έργου:

 

Η γνωστή κωμωδία του Αριστοφάνη «Ο Πλούτος», είναι ένας αλληγορικός μύθος για το θεό του πλούτου, διασκευασμένος για παιδιά.

Η πλοκή εκτυλίσσεται στην αρχαία Αθήνα με βασικό πρόσωπο τον Χρεμύλο, άνθρωπο του λαού, που ζητά από το μαντείο του Απόλλωνα να του υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ευτυχισμένος. Με τη συμβουλή του μαντείου ακολουθεί τον τυφλό θεό Πλούτο, τον οποίο και βοηθά να θεραπευτεί. Με την αποκατάσταση πλέον της όρασης του θεού ανοίγει ο δρόμος για την δίκαιη κατανομή του πλούτου στους ανθρώπους. Με την προοπτική αυτή δεν συμφωνεί η Πενία. Μετά τις αντιπαραθέσεις του Χρεμύλου τόσο με την Πενία όσο και με διάφορα άλλα πρόσωπα του έργου, επικρατεί το δίκαιο και οδηγείται ο Πλούτος ως φύλακας στο ναό της Αθηνάς στην Ακρόπολη.

Σκοπός του ποιητή είναι να σατιρίσει και να επικρίνει τους Αθηναίους, που πλούτιζαν με αισχρά και ανήθικα μέσα. Κάτω όμως από την αλληγορία μπορεί να διακρίνει κανείς την επιθυμία του ποιητή για μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου, ώστε τα υλικά αγαθά να τα απολαμβάνουν οι ηθικοί, οι τίμιοι και οι δίκαιοι άνθρωποι.

 

 

   Σημειώνουμε ότι το Φεστιβάλ ¨Ολύμπια εν Δίω¨ διοργανώνεται φέτος από 16- 30 Σεπτεμβρίου 2015 στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

 

Οι μικροί ηθοποιοί με τη σειρά που εμφανίζονται είναι:

 

Πλούτος: Τζιλερίδης Γιώργος

Χρεμύλος: Κωνσταντινίδου Χριστίνα

Καρίων: Δημητρίου-Κεσούλη Βασιλική

Βλεψίδημος: Βήτου Χρύσα

Πενία: Παπαδανιήλ Ιωάννα

Γυναίκα του Χρεμύλου: Τριανταφύλλου Αναστασία

Δίκαιος: Κιοσόγλου Βασίλης

Συκοφάντης: Μίχος Στέργιος

Ερμής: Δάρατζης Κίμων

Ιέρεια του Δία: Κουλούρη Κωνσταντίνα

 

Χορός: Δαλαβέρα Δέσποινα, Δημητριάδου Φεβρωνία, Ιωσηφίδου Κυριακή, Καραντζούλης Σωτήρης, Κουρκούτας Γιώργος, Κυριακίδου-Ζίχναλη Δήμητρα, Μπορτα Νάντια, Πεχλιβανίδου Βασιλική, Ρέκλου Μάρθα, Σαμαρά Ευθυμία, Σιτσίμη Αθανασία, Τερζιάδου Ελένη, Τσακαλοφίδου Αθηνά, Τσιπούρα Ελένη

 

 

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην παράσταση είναι:

 

Αγοραστός Κων/νος

Βαρσάμη Χρύσα,

Λεπτοκαρίδου Έλισάβετ

Διαβάστε επίσης: